23948sdkhjf

T-virkesföreningen läggs ned

T-virkesföreningens styrelse har beslutat att lägga ned föreningen efter 65 års verksamhet. Skälet är att den europeiska harmoniseringen ställer nya krav.
T-virkesföreningen bildades 1949 med ändamål att utarbeta sorteringsregler för konstruktionsvirke, verka för utbildning av sorterare och utfärda kompetensbevis för dessa samt att utöva kontroll av sorteringen och märkningen av T-virke. Under åren har T-virkesreglerna utkommit i fem upplagor men sedan 2002 är föreningens regler ersatta av den svenska standarden SS 230120 vars andra utgåva kom 2010. Sedan tillkomsten av SS 230120 är reglerna för sortering av T-virke gemensamma i de nordiska länderna.

Att föreningen nu läggs ned beror främst på att den europeiska harmoniseringen kräver CE-märkning av konstruktionsvirke med åtföljande krav på certifiering och intern och extern tillverkningskontroll enligt standarden SS-EN 14081-1. Enbart T-märkning är inte längre tillräcklig. Standarden kräver heller inte att sorteraren ska ha genomgått T-virkeskurs och erhållit kompetensbevis men denne ska självfallet ändå vara kompetent att utföra sorteringen. Dessutom har maskinsortering av konstruktionsvirke fått så stor omfattning att visuell sortering nu är av mindre betydelse.

Sedan 1949 har över 2300 sorterare tilldelats kompetensbevis efter godkänt teoriprov och godkänd praktisk sortering. Under de senaste åren har antalet T-virkeskurser och utbildade sorterare successivt minskat vilket är ytterligare ett skäl att lägga ned T-virkesföreningen. Även om föreningen nu läggs ned är det naturligtvis möjligt att sortera T-virke men då krävs att företaget är certifierat och att virket CE-märks. Det kan nämnas att den danska motsvarigheten till T-virkesföreningen, Dansk T-virkeordning, lades ned redan 2007.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062