23948sdkhjf

Sågverket i Derome uppgraderat för 130 miljoner

Förra året investerade Deromegruppen 50 miljoner kronor och i år blev det 80 miljoner.
Under 2013 satsades 50 miljoner kronor på en ny såglinje i sågverket i Derome. En satsning som bidrar till vidareutveckling av anläggningen och bland annat ger ett märkbart högre utbyte. Under 2014 har ytterligare 80 miljoner kronor investerats och nu förbereder sågverket för ökad effektivitet och en ännu högre förädlingsgrad av timret.

Sedan den nya såglinjen i Deromeinstallerades har produktionskapaciteten ökat med 60 procent och ligger idag på 290 000 kubikmeter. En beräknad ökning på 1-2 procent sågutbyte har i verkligheten resulterat i hela fem procents ökat sågutbyte. För att maximera den ökade produktionskapaciteten, så har Derome investerat ytterligare under året och kan nu hantera större volymer. Ny panna och torkanläggning är på plats, liksom genomförda förbättringar i råsorteringen och i fingerskarven.

- Den nya pannan kan till skillnad från den förra elda även med vått bränsle och det ökar vår effektivitet. Pannans kapacitet motsvarar en sågproduktion på 500 000 m³/år. I den nya torken finns idag även värmeåtervinning och plats för två eller tre paket i bredd. Det hjälper oss att bli än mer energieffektiva i vår förädlingsprocess och vår torkkapacitet har ökat till 290 000 kubikmeter, förklarar sågverkets platschef, Per Andersson.

Råsorteringen har byggts om för att klara såglinjens högre fart och har fått en buffert direkt efter sågen för ökad tillgänglighet.

- I takt med att vår bygghandelsverksamhet växer och byggandet i landet ökar, så tilltar produktionstakten och det betyder i sin tur att vi behöver köpa mer skog. Vi räknar med en ökad produktion av sågade trävaror och ett maximalt utbyte ur timret där vi tar till vara hela råvaran. Det uppskattar skogsägarna, som ju skött sin skog under en lång tid. Stockarna blir till plank och brädor istället för flis, konstaterar Per Andersson. Råsorteringen har dessutom utrustats med kamerasortering för att så tidigt som möjligt styra mot rätt kvalitet. Tidigare i år förflyttades hållfasthetssortering från hyveln till fingerskarven och det har ökat effektiviteten i hyveln samt effektiviserat momenten i fingerskarven.

Derome har under de senaste åren gjort en rad större investeringar i sina produktionsanläggningar med bibehållen lönsamhet.

- Ser man till resultaten för mindre sågverk, så har de ofta en bättre lönsamhet än större. Ser man däremot till investering, så krävs en större volym för att få lönsamhet. Vi upplever att vi har ett unikt upplägg med en stor produktion och där vi samtidigt behåller de positiva egenskaperna hos ett mindre sågverk, förklarar Per Andersson.

I och med ökad produktionskapacitet har Derome Timber under året anställt tolv personer till sågverket i Derome och fler kommer att anställas även under nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063