23948sdkhjf

Trä- och teknikarena ska möta kompetensbehovet

Snart kan en trä- och teknikarena på Campus Skellefteå vara verklighet.
För att möta framtida kompetensbehov hos regionens trä- och teknikföretag arbetar IUC Västerbotten och Träbransch Norr just nu intensivt för att detta ska ske.

Planen är att centralisera utbudet av kompetensutveckling och erbjuda en gemensam arena för gymnasieskola, yrkesvux, arbetsmarknadsutbildningar, universitet, institut och industri i regionen.
Trä- och teknikarenan ska kunna samla dagens och framtidens laborationsutrustningar tillsammans med koncept för utbildning och utveckling. På så vis kan alla aktörer kraftsamla kring kompetensförsörjning och resultatet blir ökad kvalitet, lägre kostnader och starkare attraktionskraft. Med starkt symbolvärde kan Trä- och teknikarenan visa på viktiga och spännande jobb som finns inom industrin.

Hans Bylesjö, vd för IUC Västerbotten, och Lars Engman, verksamhetsledare för Träbransch norr, har haft i uppdrag att se över försörjning och vidareutbildning till industrin.

- Det ser mörkt ut. Många pensionsavgångar, färre ungdomar i årskullarna, lågt engagemang för träutbildningarna, säger de till Norran.

Planerna för arenan presenterades tidigt förra året. Nu har Bylesjö och Engman sammanställt en rapport och ett konkret förslag på hur man ska kunna skapa detta kompetenscentrum. Intresset är stort både från träföretagen i länet och Skellefteå kommun.

De räknar med att det behövs ett insatskapital på tio miljoner kronor, vilket inte har skrämt någon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063