23948sdkhjf

Svårt att tända på cederspån

En het nyhet är brandskyddade cederspån från Woodsafe som uppfyller Boverkets krav på SP-Fire 105.
Woodsafe Timber Protection i Västerås presenterar vad de vitsigt kallar årets hetaste nyhet för beställare, arkitekter och byggare, För het ska den ju helst inte bli. Produkten kallar de Woodsafe Exteriör Fire-X och det är cederträspån som uppfyller Boverkets krav på SP-Fire 105.

Provningsmetoden är ett fullskaligt brandprov som simulerar brand ut genom fönster, brand längs fasadens yta och i konstruktion, brandspridning mellan fönster med mera. Provningen är svår att klara med ett vanligt träslag som gran. Men ännu svårare att klara med cederträspån beroende på cederträets mycket låga densitet och den kilformade profilen från två millimeters tjocklek, skriver Woodsafe i ett pressmeddelande.

- Om vi pratar om den senaste trenden för trähusens fasadbeklädnad är cederträspån definitivt mest populär. Fasadens unika struktur och underhållsfria egenskaper har kommit till Sverige för att stanna. Resultatet är helt fantastiskt. Brandförloppet under testet var mycket kontrollerat och effektiviteten hos brandskyddsmedlet Fire-X fungerade imponerande väl berättar Thomas Bengtsson, vd och brandtekniskt ansvarig på Woodsafe Timber Protection AB.

Woodsafe Timber Protection har sedan 2002 utfört legoimpregnering av träprodukter med brandtekniska egenskaper som B-s1,d0 , SP-Fire 105, K210/B-s1,d0 med flera. Woodsafe Timber Protection har samarbete med flertalet ledande industripartner i Norden och Europa. Tillverkningen är certifierad och godkänd enligt EU:s byggproduktförordning CPR 305/2011, tillverkningen är certifierade enligt prestandakrav harmoniserad standard EN14915, EN13986 med flera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078