23948sdkhjf

Exportvärdet på trävaror upp med 15 procent

Återhämtning av exporten men inga större förändringar att vänta skriver Skogsindustriern i sin kvartalsrapport.
En liten men tydlig återhämtning av exporten och ökning i värdet av aviserade investeringar gav en relativt positiv inramning åt skogsindustrin under årets tre första kvartal. Samtidigt tyngde fortsatt tillbakagång för tidningspapper och konjunkturförsvagning för sågverken. Det visar Skogsindustriernas kvartalsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.

Hittills i år har investeringar om sammanlagt 10 miljarder kronor tillkännagivits i massa-, pappers- och sågverksindustrin. Det är aviserade projekt som kommer att färdigställas 2014 – 2017. I SCB:s investeringsenkät från oktober ses en uppgång i investeringarna i år och nästa år i massa- och pappersindustrin medan planerna för sågverksindustrin ännu inte syns i statistiken.

Återhämtningen av exporten har fortsatt under året och under de första nio månaderna steg värdet av skogsindustriexporten med nära 4 procent och uppgick till 94 miljarder kronor.

Störst exportvärdesökning noterades för sågade trävaror som stigit med 15 procent. Det är stark volymökning och prisökning (exportmedelpris i svenska kronor) som gett den stora värdeökningen.

Uppgången i trävaruproduktionen har försämrat konjunkturen för sågverken. Det ökade utbudet har lett till sänkta priser. Hur lång nedgångsfasen blir är det ingen som vet. Flera bedömare har ändå förväntningar om en relativt kort svacka, tack vare strukturella förändringar på världsmarknaden. Väntat ökat byggande i USA kombinerat med Kanadas svårighet att leverera tillräckligt mycket trävaror till Kina, är ett par av orsakerna.

Världens största trävarumarknad USA står inför ett kraftigt ökat byggande. Byggandet av villor ligger sedan åtta år kvar på extremt låga nivåer och det finns ett stort uppdämt behov av ökat byggande. Det är främst förstagångsköparna av villor, de unga vuxna, som fortfarande håller sig utanför marknaden. Visserligen finns en trend att en mindre andel amerikaner än tidigare söker sig mot villalivet (istället premieras ett mer urbant liv, vilket redan ökat efterfrågan på lägenheter) men den demografiska utvecklingen är så positiv att ökningsbehovet ändå är stort.

Den ryska rubeln har försvagats i spåren av de ekonomiska sanktionerna och prisfallet på olja. Rubeln har försvagats hela 40 procent (den 2 december) på ett år mot dollarn och 32 procent mot kronan. Konkurrenskraften för ryskt virke ökar därmed och bidrar sannolikt till ökad rysk export. En annan faktor som bidrar till relativt sett ökad export är den svaga ryska hemmamarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078