23948sdkhjf

Vida goes down under

Trävarukoncernen Vida satsar stort på försäljningsbolag och lager i Brisbane, Australien.
Med sitt nya försäljningsbolag räknar Vida med att placera virke motsvarande en årstakt på 100 000 kubikmeter och det redan om ett halvår.

- Satsningen är seriös och för att få igång verksamheten med försäljning och lagerhållning investerar vi ungefär 20 miljoner kronor, säger Santhe Dahl, Vidas koncernchef.

Vida har haft en importör som sålt trävaror från Vida vid sidan av andra trämaterial men de bestämde sig för att sluta med gran och furu. Så den 1 januari tog Vida över deras organisation med sex personer och därutöver anställs ytterligare två för att lagerhållning och distribution.

Vida har tidigare levererat mellan 4 000 och 10 000 kubikmeter så det blir en avsevärd ökning. En delförklaring till satsningen är att även om Australien har flera sorters barrträ är det virket inte bra nog. Det är snabbvuxet och lätt och uppfyller inte nya och hårdare regler för hållfasthet.

- Dessutom byggs det mycket i Australien och inget pekar på att det kommer att bli någon minskning, snarare tvärtom. En ytterligare fördel är att de bygger på nästan samma sätt som i Storbritannien och USA, så vi räknar med att kunna sälja ungefär samma produkter som till de marknaderna, säger Dahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078