23948sdkhjf

Trä är hälsosamt

Forskaren David Fell har visat att design och inredning där träet är synligt har samma typ av hälsoeffekter som att vistas i skog. Om detta kommer han att berätta under Wood Building Summit den 3-4 november i Skellefteå som anordnas av Nolia AB.
David Fell är forskningsledare på det kanadensiska forskningsinstitutet FP innovation., men han är också intresserad av att lära sig mer om den träbyggnadsstrategi som flera kommuner antagit, bland annat Skellefteå.

Forskning har visat på hälsoeffekter av att vistas i skogen, som bland annat sänkta stressnivåer. Forskaren David Fell har visat att trä i inredning och möbler har samma hälsoeffekter. Han kommer till Nolia AB:s konferens Wood Building Summit i Skellefteå för att föreläsa om träets hälsoeffekter.

På senare år har David Fell sett hur man använder allt fler trä som en visuell markör i nya byggprojekt.

– Hälsa, hållbarhet och nya system för träbyggnad ha bidragit till vad som kallas en renässans för design i trä, säger David Fell forskningsledare på det kanadensiska på forskningsinstitutet FP innovation.



Forskningsstudierna har visat att hälsoeffekterna av synligt trä är både kort- och långsiktiga.

– Vad som är intressant med den här forskningen är att effekterna på hälsan går att se redan efter 40 minuter. Trä i design påverkar oss omedelbart. Annan forskning har tittat på skolbarn vid tre tillfällen under ett skolår. Den studien visade att träets positiva effekter på stressindikatorer ökade över tid.

Eftersom de psykologiska reaktionerna på trä och andra naturmaterial är universell och inte inlärd kan forskningsresultaten användas över hela världen.

– Forskningen vi gör på dessa omedvetna reaktioner på material har bäring på alla kulturer och alla byggnadsscenarior. Om vi reagerar på ett sätt på ett kontor kan vi förutse samma reaktioner på bland annat skolor, sjukhus och i hemmiljö. Vad vi behöver är mer forskning. För närvarande pågår det bara en handfull forskningsprojekt inom området, säger David Fell.

Vad tror han går att lära av svensk forskning och industri?

– Konceptet med skandinaviska trästäder tycker jag är intressant. Valet att bygga i trä baserat på sociala, hälsomässiga och ekonomiska värderingar visar på denna inriktning. I Nordamerika är vi fortfarande väldigt kostnadsmedvetna när det gäller konstruktion. Med en träbyggnadsstrategi har man också kunnat bygga kluster av myndigheter, industri, fastighetsbolag och medborgare som genom klustren kan få kunskap om, och bli bekväma med design, konstruktion och livsmiljöer i trä, Dessa typer av kluster kan skapa sitt eget momentum och bli självförsörjande.

Han hoppas under Wood Building Summit få tillfälle att möta likasinnade som anser att trä oftast är den bästa lösningen, men också kan acceptera att trä inte alltid är det.

– Vi måste hålla en balanserad syn på frågan för att kunna behålla vår trovärdighet, menar David Fell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078