23948sdkhjf

Möbeldagen: Snabbare utveckling utan EU-direktiv

Vid tisdagens Möbeldag i Jönköping noterades både positiva och negativa tecken för möbelindustrin. Ett mycket positivt tecken är att marknadssidan nu börjar ta över hållbarhetsfrågorna och använder dem som säljargument, något som bör kunna gynna svenska tillverkare.
Utvecklingen ökar ofta farten när kunderna och därmed marknadssidan tar över. Något som Robin Ljungar, TMF, hoppas ska få fortsätta.

– Vi vill helst inte se påbud från högre ort, till exempel direktiv från EU. Det är entreprenörerna som har störst möjligheter att sätta fart på utvecklingen. Daniel Ek, som utvecklade Spotify, har sagt att hans inspiration var att konkurrera ut gratis nedladdning genom att skapa något som var bättre. Jag tror att möbelindustrin kan göra något liknande, menade Robin Ljungar.

Vid Möbeldagen presenterades även projektet Trash2Cash (som kan studeras via nätet på trash2cashproject.eu). Detta EU-stödda projekt ska bidra till nya designstyrda material gjorda av fibrer från restprodukter i textil- och pappersindustrin samt begagnade kläder. Projektet kordineras av Emma Östmark, SP och är ett samarbete mellan företag och forskare från en rad EU-länder.

Läs mer om Möbeldagen i NTT nr 15, som utkommer fredagen den 27 november.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141