23948sdkhjf

Kommun hyr åtta klassrum av finsk husbyggare

Knivsta kommun mellan Stockholm och Uppsala växer så det knakar och behövde snabbt en ny skolbyggnad. Lösningen blev att upphandla en tillfällig byggnad.
I våras insåg man på Knivsta kommun att den kommunala Alsike skola inte hade kapacitet på grund av stor inflyttning. Det fanns planer för utbyggnad men det var bråttom och lösningen blev att hyra en skola av finska Parmaco.

Parmaco är Kända i Finland och har kört sitt koncept i flera decennier. De har egen produktion med 130 anställda och affärsidén är att hyra ut hus, främst skolor, daghem servicehus och liknande. De har nu etablerat sig i Sverige och den dynamiska skolbyggnaden i Knivsta är deras första leverans här.

Thomas J, ansson som är ansvarig för det svenska bolaget berättar att intresset för konceptet är stort.

Jag började som ende anställd i Sverige förra året, Nu är vi fyra och på gång att anställa även teknisk personal, som projekt- och arbetsledare. Så vi är mycket säkra på att en del av alla offerter vi gjort ska leda till hyreskontrakt, säger han.

Kommunen hade beräknat en viss ökning och en permanent tillbyggnad var planerad, men lokalbehovet blev akut. Skolan skulle behöva ytterligare yta för sina nya elever, och det redan till hösten.

Tomas Lindgren som är ansvarig för nyproduktion av Knivsta kommuns verksamhetslokaler hade gjort en skiss av vad som behövdes, åtta klassrum, grupprum, lärarrum, förråd, nio toaletter, hiss och invändiga korridorer fördelat på två våningar. Leverantörerna fick sen komma med ett konkret förslag hur behoven bäst skulle tillgodoses och motivera varför deras lösning var den bästa.

Parmaco vann upphandlingen och klarade det pressade tidsschemat. Den 1039 kvadratmeter stora Parmaco-byggnaden ritades av arkitekter och planerades tillsammans med ingenjörer för att uppfylla förfrågningsunderlagets kriterier, men även för att passa väl in i området. Det lades stor vikt på såväl exteriör som interiör för att ge skolhuset en känsla av en permanent byggnad.

Genom att uppföra tillfälliga byggnader kan man snabbare att få akuta lokalproblem lösta. På bara några månader kan en ny tillfällig byggnad stå färdig. Knivsta kommun gjorde en upphandling som vanns av det finska företaget Parmaco med lång erfarenhet av temporära byggnader.

Nu står byggnaden på plats och upplevs inte som provisorisk. När hyrestiden går ut kan kommunen förlänga kontraktet. Om inte kommer Parmaco och hämtar den och hyr ut den till någon annan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125