23948sdkhjf

Självklart med hållbarhet för unga designer

Nu har juryn valt vilka som får ställa ut 2016 i Greenhouse, Stockholm Furniture & Light Fairs hall för unga och oetablerade formgivare. Haha Sthlm, Maiju Uski och Darling Design är några av utställarna och för alla finns hållbarhet med i designprocessen.
Hela 63 formgivare, designgrupper och designskolor från 13 länder kommer att finnas möbelmässans greenhouse i februari..

Haha Sthlm är en stockholmsbaserad designstudio bestående av Arash Eskafi och Yu-Ching Chiang som träffades under sina masterstudier på Konstfack och har arbetat tillsammans sedan april 2015. Till Greenhouse 2016 kommer de för första gången offentligt presentera sin nya möbelkollektion, The Vima Collection.

Vima-kollektionen är en möbelserie inspirerad av de båda formgivarnas uppväxt. Arash växte upp i de norra stockholmsförorterna medan Yu-Ching kommer från Taiwans tätbefolkade storstäder. Formerna är genomgående stora och feta och reflekterar de stora och djärva arkitektoniska strukturerna från deras omgivning i barndomen. Kollektionen hyllar även Bauhaus-erans design.

– Vår design har ett avskalat och direkt formspråk som även bjuder in användaren till att själv upptäcka nya förhållningssätt till möblernas formspråk och funktion. Vi har också lagt ner stor vikt på produktionsprocessen i syfte av att vara så hållbara som möjligt, berättar Arash Eskafi.

Maiju Uski har en masterexamen i möbeldesign från Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur i Helsingfors. Hon startade nyligen eget företag med fokus på möbel- och produktdesign samt inredning. Hennes projekt varierar i storlek från planering av arkitektur till produkter för bordet.

– Det är spännande att hitta kontaktpunkterna inom dessa områden och att upptäcka hur ett designområde påverkar ett annat. Jag blir inspirerad av olika material, deras kvalitet och känsla. Mitt mål är att hitta det bästa sättet att använda och kombinera olika taktila material i vardagsvaror och inredning. Med detta som utgångspunkt strävar jag efter att skapa vacker, användbar och hållbar design, säger Maiju Uski.

I Greenhouse kommer Maiju Uski att visa olika produkter gjorda i olika material; en trähylla, belysningshållare i metall, en serveringsvagn med metallram, produkter för matbordet i keramik, glas, trä, sten och gjutjärn.www.maijuuski.com

Till Greenhouse inbjuds formgivare och designskolor från hela världen att söka. Juryn för Greenhouse 2016 består av Christian Halleröd, designer; Jens Fager, designer; Susanne Helgeson, designjournalist och författare och Gabriella Gustafson, designer.

Stockholm Furniture & Light Fair äger rum på Stockholmsmässan 9-13 februari 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062