23948sdkhjf

Fortsatt uppåt för Byggvaruhandeln

Bygg- och järnindex från branschorganisationen Bygg & Järnhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 11,5 procent i oktober. Hittills i år (januari-oktober) har försäljningen ökat med 10,4 procent.
Försäljningen i bygg- och järnhandeln gick starkt i oktober. Mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade försäljningen med 11,5 procent. En gynnsam bostadsmarknad tillsammans med ett starkt renovering- och förnyelsebehov hos hushållen har bidragit till utvecklingen. Dessutom bidrar den låga räntan till att boendekostnaderna minskar, vilket gör att hushållen har möjlighet att investera i sina hem. Hittills i år (januari-oktober) har bygg- och järnhandelns försäljning ökat med 10,4 procent. Skatteverkets ROT-utbetalningar slår också rekord enligt myndighetens senaste statistik. Under oktober månad ökade myndighetens ROT-utbetalningar med 17,1 procent (jämfört med oktober 2014). Hittills i år (januari-oktober) uppgår myndighetens ROT-utbetalningar till cirka 14,5 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning på 895 miljoner kronor jämfört med samma period 2014.

Oktobersiffrorna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter ökade med 11,5 procent. Det handlar inte bara om en uppgång byggd på den aviserade sänkningen av ROT-avdraget, hävdar branschförbundets VD Ulf S. Gustafsson.

”Det finns ett stort fokus på att renovera och utveckla sin hemmamiljö, och det ger positiva effekter för oss. Tack vare låga räntor har hushållen mer pengar i plånboken, vilket gynnar branschen. Visst ger den aviserade försämringen av ROT-avdraget också effekt men våra egna undersökningar visar att hantverkarnas orderböcker är välfyllda även efter årsskiftet, så vi ser fram mot 2016 med tillförsikt, avslutar Ulf”.

Bygg & Järnhandlarna är en branschorganisation för landets bygg- och järnhandelsföretag. Vi samlar över 750 medlemsföretag. Vår verksamhetsidé är att hjälpa till med att positionera bygghandeln gentemot leverantörer, kunder och samhälle och därigenom öka attraktiviteten för branschen.
Våra grundstenar är:
* Samordning
* Opinionsbildning
* Kommunikation
Vi arbetar med frågor som statistik, Juridik, Säkerhetsfrågor, Hållbarhetsfrågor, Driver branschprojekt och skapar gemensamma mötesplatser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063