23948sdkhjf

Se fram emot träåret 2016

Nyligen hade Dagens Nyheter ett uppslag om hur träbyggande ska rädda världens klimat. Detta uppslag följde på flera uppslag i samma tidning om klimatfrågan och det pågående klimatmötet i Paris.

Det är förstås ingen tillfällighet. Betydelsen av att använda trä och träbaserade material som byggmaterial och råvaror för både kemikalier, textilier och andra konsumtionsartiklar har blivit alltmer uppenbar. Träindustrin har tillsammans med pionjärer bland arkitekter och konstruktörer påpekat det självklara tills det alltmer blivit just – självklart. Polletten har trillat ner, trä som lösningen på avgörande frågor har börjat få fotfäste långt utanför de frälstas skara.

För en tid sedan var jag med i en panel om träbyggandets framtid och fick frågan ”Är vi redan framme vid träbyggandets tid?”. Jag tänkte först svara något diplomatiskt och balanserat, men valde sedan att helt enkelt svara ”Ja!”. Det är dags att vi slutar prata om vad vi ska göra i framtiden. Ska vi rädda klimatet, och samtidigt dra full nytta av alla andra fördelar med trä, så kan vi inte vänta på en vagt formulerad framtid. Framtiden är här. Ska vi rädda den ska vi göra det nu.

Tydligen är DN med på den bedömningen, liksom klimatexperter, allt fler politiker och en mängd enskilda människor som både tycker om trä och ser fördelarna för samhället och jordklotet.

Jag tror och hoppas att 2016 blir det stora träåret, när träbyggande blir en megatrend och trä får det värde det förtjänar.

Den här utvecklingen ställer stora krav på träindustrin. Vi måste vara beredda på en ökande efterfrågan från delvis nya marknader. Dit räknar jag även träbyggande, eftersom efterfrågan kommer att öka bland människor och på marknader som inte byggt i trä tidigare. Bygghandel och sågverk måste bli ännu bättre på att sälja trä och dess fördelar. Trä som billig lockvara på byggvaruhusen måste ersättas av trä som produkter med hög status och högre priser. Trä är inte dyrt, det är värdefullt!

Det här kräver kunskaper, inte bara om egenskaper hos trä utan även om marknadens krav, klimatfakta och mycket annat. En utmaning för branschen, men en rolig och positiv utmaning. Och livsviktig, på många sätt.

Vi på NTT och woodnet.se vill hjälpa till så gott vi kan. Under Trä & Teknik i september 2016 genomför vi både Stora Trähus och Trä- och bygghandelns dag, där vi ger plats åt experter på trä och dess fördelar att sprida nytt ljus över träindustrins framtid. Vi har ett roligt år framför oss. Vi ses då!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063