23948sdkhjf

Optimism och frustration vid Trästad 2016

Det fanns stor enighet om att trä är en viktig del i framtidsbygget, men även en hel del frustration. Så kan man sammanfatta seminariet Trästad 2016 i Stockholm. – Utvecklingen leds av den som gör mer än lagen kräver, konstaterade avslutaren Maria Wetterstrand.
Ett intressant inlägg under Trästad 2016 kom från Olle Knaust, ordförande i fastighetsbolaget K2A. Han förstod inte varför så mycket i debatten handlar om klimatfrågan.

– Från mitt eget finansiella perspektiv tycker jag träbyggande är idealiska projekt. Träbyggnadsprojekt är snabba och säkra, så inte minst ur finansieringssynvinkel finns det stora fördelar.

Även Johan Åhlén, vd vid Moelven Töreboda, protesterade lite mot att så mycket av trähusdebatten handlade om klimatet. Han menade att både efterfrågan på bostäder i stort och människors ökade krav på både trivsel och hållbar utveckling är starka argument för trähus.

Både Johan Åhlén och hans kollegor Stefan Lindbäck, Lindbäcks bygg, och Mikael Salomonsson, Martinsons byggsystem, framhöll att de tagit beslut om utbyggd kapacitet och därmed tagit sitt ansvar för utvecklingen av träbyggandet.

– Nu hoppas jag att även politikerna har modet att fatta beslut, sa Mikael Salomonsson.

Ett tänkbart beslut som diskuterades var att ta in koldioxidbalansen bland kraven inför en markanvisning, ett förslag som uppenbarligen överraskade Maria Wetterstrand, som bland annat är ordförande i Miljömålsrådet.

– Ett intressant förslag, men jag kan inte lova att det finns med bland de förslag vi ska lägga fram i mars, kommenterade Maria Wetterstrand.

(Ett längre referat av Trästad 2016 kommer i NTT nr 2 i februari)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078