23948sdkhjf

Setra förbättrade kassaflöde trots lägre resultat

Setra redovisar för 2015 ett rörelseresultat på 47 miljoner kronor, jämfört med 201 miljoner kronor förra året. I rörelseresultatet ingår avvecklingskostnader om 19 miljoner kronor. Nettoomsättningen uppgick till 4,2 miljarder kronor, något högre än året innan. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 274 miljoner kronor (112).
– Marknaden för trävaror har även under fjärde kvartalet präglats av osäkerhet. Fortsatt obalans mellan utbud och efterfrågan på trävaror har lett till prisnedgångar på våra huvudmarknader, konstaterar Hannele Arvonen, vd och koncernchef i Setra.

Till följd av den rådande marknadssituationen i framför allt Nordafrika har Setra valt att genomföra produktions-begränsningar under fjärde kvartalet. Dessa har haft negativ påverkan på resultatet men har bidragit till att Setra behåller god kontroll över lager och kassaflöde.

Marknadsläget bedömer man som mycket osäkert framöver.

– Vi fortsätter att fokusera på vårt interna effektiviseringsprogram för att stärka vår konkurrenskraft, säger Hannele Arvonen. Som en del i detta har vi under året genomfört teknikinvesteringar vid sågverken Färila, Malå och Rolfs. Kassaflödet är starkt till följd av ett positivt resultat och bra balans mellan leverans- och produktionsvolymerna, säger Hannele Arvonen.

Under året har Setras ledning fattat beslut om investeringar i nytt sågintag och torkkapacitet vid sågverket Kastet. I syfte att stärka den långsiktiga konkurrenskraften har ett arbete med att vidareutveckla förädlingsaffären påbörjats. På förädlingsenheten i Skutskär genomförs under våren en investering i hållfasthetssortering och exaktkap för att stärka totalerbjudandet mot såväl bygghandel som industri.

För att optimera kapacitetsutnyttjandet på befintliga förädlingsanläggningar har Setra beslutat att avveckla hyvleriet i Valbo under 2016 och flytta verksamheten till koncernens övriga enheter. Förädlingskonceptet vid det integrerade sågverket Rolfs specialiseras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08