23948sdkhjf

Lnu byter designexamen

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har beslutat att dra in Linnéuniversitetets examensrätt för masterexamen i design på konstnärlig grund. Från hösten 2016 planerar universitetet istället ett masterprogram i design med examen på vetenskaplig grund inom huvudområdet transdisciplinär design och hållbarhet.
Kandidatexamen har tidigare fått omdömet hög kvalitet och är inte berörd. Söktrycket är högt på våra masterprogram Design samt Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning design. Beslutet påverkar dock inga nuvarande studenter.

– De studenter som är antagna berörs inte, de kommer kunna fullfölja utbildningen och få ut sin examen på konstnärlig grund, säger prorektor Peter Aronsson. Han framhåller att han är besviken på Universitetskanslersämbetet för detta beslut.

– Vi har genomfört ett omfattande utvecklingsarbete av våra designutbildningar på avancerad nivå. Vi bygger designutbildningar i internationell framkant av designämnets utveckling som förändringsskapare för hållbara framtider, säger Peter Aronsson. Det viktigaste för oss är att kunna fortsätta erbjuda visionära utbildningar av hög kvalitet, som lär studenterna att använda design för att bidra till viktiga förändringar för hållbara samhällen. I samarbete med framstående internationella partners arbetar vi med förnyelse av designutbildningarna.

Peter Aronsson menar att UKÄs beslut bygger på en äldre konstsyn med ensidigt fokus på praktisk konstnärlig gestaltning.

– Vi skapar hög kvalitet genom en samtida konstsyn med ett arbetssätt där teori och praktik knyts samman och vi fördjupar studenternas förmåga till förändringsarbete, säger Peter Aronsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065