23948sdkhjf

Svensk furu i kinesisk möbeldesign

Svenskt Träs projekt "Design for Sustainable Living" har varit en annorlunda resa som har utmynnat i spännande möbler som presenterades under en utställning i Shanghai den 20 januari.
"Design for Sustainable Living" är ett samarbetsprojekt mellan Svenskt Trä och sju kända, kinesiska designer. Målet med projektet är att öka deras kunskap om att använda svensk furu i design och tillverkning av miljövänliga möbler samt att ytterligare sprida idén om en hållbar livsstil.

I maj 2015 bjöd Svenskt Trä in designerna att besöka Sverige (NTT nr 8 2015). Under resan fick de se den svenska skogen, lära sig om hållbart skogsbruk och uppleva moderna sågverk samt besöka en IKEA-fabrik, Designhögskolan vid Umeå universitet, Carl Malmstens möbelskola och träffa svenska möbeldesigner.

När designerna åkte tillbaka till Kina utformade och tillverkade de ett antal möbler i svenskt furu som lanserades under en utställning i Shanghai den 20 januari 2016.

– De kinesiskt designade möblerna i svensk furu fick ett varmt mottagande under utställningen. De kinesiska designerna och möbeltillverkarna som deltog i seminariet var imponerade över att materialet kunde kännas så exklusivt, säger Charlotte Dedye Apelgren chef interiör och design på Svenskt Trä.

Lanseringen stöddes av det svenska konsulatet i Shanghai, kinesiska branschorganisationer och utvalda medier.

Möblerna kommer att ställas ut i flera sammanhang i Kina under året och blir på så sätt en plattform för andra kinesiska designer, möbeltillverkare, lärare inom möbeldesign och importörer att uppleva svensk furu och utbyta idéer med varandra. Detta unika möte mellan svensk furu och högklassig kinesisk design är bara början. Flera av de kinesiska designerna i projektet uttryckte att nu när de upptäckt furu kommer de att använda materialet i andra projekt.

- Modern design för mig är att återgå till naturen. Att använda furu är att återgå till naturen. Jag kommer definitivt att använda furu mycket i framtida design. Det är livsbejakande och miljövänligt och därför kommer det att bli en ny trend, säger Zhu Xiaojie grundare av Opal Furniture.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079