23948sdkhjf

Trä höjer Umeås profil

Under vintern har Martinsons levererat 4 800 kvadratmeter KL-trä och 80 kubikmeter limträ till en två våningar hög påbyggnad i kvarteret Audumbla i centrala Umeå. Påbyggnaden är ett exempel på hur träets låga egenvikt i förhållande till styrkan gör arbetet med förtätning av stadskärnor enklare, snabbare och kräver mindre grundförstärkningar än andra material.
– När det gäller Audumbla behövde vi inte göra några omfattande grundförstärkningar, vilket ju sparat mycket tid och kostnader. Trä är dessutom ett lätt material och formbart, torrt och smidigt. Att bygga i KL-trä är lite som att bygga ett stort lego, med vissa justeringar här och där, säger Anders Lindgren, vd för AR Bygg, entreprenör för Audumbla.

Att bygga en påbyggnad kräver en noggrann utformning i projekteringen, med exakta inmätningar och verifieringar av det befintliga huset så att man kan säkerställa en korrekt lastnedräkning. Dessutom krävs en noggrann planering eftersom man bygger på ett befintligt hus som nyttjas som vanligt av hyresgäster under byggtiden.

Kvarteret Audumbla ligger mitt i centrala Umeå, precis bredvid Renmarkstorget. Den till ytan 1 200 kvadratmeter påbyggnaden i två våningar har byggts på ett befintligt trevåningshus och kommer att rymma kontorslokaler. Martinsons har levererat KL-trä och limträ till bärande pelare, bjälklag och stabiliserande innerväggar. Dessutom har en tillbyggnad med ventilationskanaler, hiss och trapphus i sex våningsplan byggts till på insidan av gården – allt i KL-trä.

En artikel om på byggnaden i kvarteret Audumbla kommer i NTT nr 5, som kommer ut i slutet av maj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084