23948sdkhjf

Tunadal invigde nya linjen

I torsdags invigde SCA sin nya såglinje vid Tunadals sågverk, som gör sågverket till ett av Europas modernaste. Investeringen på en halv miljard kronor fullbordar en förnyelse som inleddes för över tio år sedan.
– Steg för steg har vi investerat totalt 1,3 miljarder för att göra Tunadals sågverk till den internationellt konkurrenskraftiga anläggning som det måste vara för att kunna skapa högsta möjliga värde ur vår skogsråvara, för att kunna komplettera SCAs övriga skogsindustri i regionen och för att kunna vara ett flaggskepp i vår trävaruverksamhet, säger Ulf Larsson, vd SCA Forest Products.

Anläggningen som nu har byggts är mycket kostnadseffektiv och energieffektiv, som NTT tidigare i höst beskrivit i ett omfattande reportage i nr. 7 .

– Vi använder kylvatten från havet och värmeåtervinning. Energin till torkning kommer från ett nära samarbete med vår egen industri och med Sundsvalls kommuns energisystem i en totalt sett mycket energieffektiv lösning, säger Ulf Larsson.

I samband med den nya linjen och andra ombyggnader har SCA strävat efter att skapa en bra arbetsmiljö med god belysning och inomhusluft.

– Tunadal var Sveriges första ångsågverk och utgjorde startskottet i skogsindustrins dynamiska utveckling i norra Sverige. Mer än 150 år senare är det alltjämt ett flaggskepp i Sveriges skogsindustri och sätter tillsammans med övrig skogsindustri högsta möjliga värde på regionens viktigaste naturresurs, skogen, menade landshövding Gunnar Holmgren i samband med invigningen.

– En fantastiskt glädjefull dag som vi fick dela med 300 deltagare – kunder, personal och leverantörer, sammanfattade Katarina Levin invigningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064