23948sdkhjf

Moelven Valåsen AB ska bli digitalt

Moelven Valåsen nära Karlskoga blir platsen för projektet ”Det digitalta sågverket”, ett av åtta innovationsprojekt som nu får finansiering av statliga Vinnova i en satsning för att göra Sverige till ett av de ledande länderna i världen inom digitaliserad industri.
Det är SP tillsammans med Moelven Valåsen och teknikleverantörerna RemaSawco och Schneider Electric som ska genomföra projektet. Projektet skall genomföras vid i sågverket i Karlskoga under en period på två år. Målet är att presentera resultaten vid Trä & teknik i Göteborg 2018.

– Huvudidén med projektet är att genom digitalisering möjliggöra en effektivare och mer värdeskapande skogs-, trä- och bioproduktproduktion genom att använda uppkopplade sensorer och spårbarhet för en produkt samt föra information både framåt och bakåt genom produktionsprocessen, säger Tekn dir Peter Rockedahl i Moelven.
Peter Rockedahl berättar att målen i projektet är en ökad processeffektivitet på 15 procent, ökat produktvärde med 10 procent och en reducerad energianvändning med 10 procent. För att kunna verifiera dessa mål förutsätts en digitaliserad installation på sågverket.

– Utmaningen ligger i att generera och tillgängliggöra relevant information på relevanta platser i hela värdekedjan samt höja informationsanvändandet i de delar av värdekedjan som idag utnyttjar detta endast i liten utsträckning. Vi begränsar oss i detta projekt till sågverksinterna informationsströmmar. Detta görs genom att använda information från befintliga maskiner och system samt installera nya sensorer och givare och koppla upp alla dessa i en gemensam plattform för informationshantering. Sammanlagt kommer det att ge tillgång till en stor mängd data som sammanstrålar i ett flöde, till vilket sedan exempelvis lagring, analys och grafiska gränssnitt till produktion och planerare kommer att kopplas, säger Rockedahl.

VD Fredrik Wallenstad i Moelven Valåsen är glad för tilldelningen av statliga medel.
– Det möjliggör en övergripande optimering av råvara, produktionsapparat, distribution och försäljning. Vidare skulle det öka spårbarheten av produkterna och minska energianvändningen i produktionen. Samtliga av dessa effekter bidrar till slutmålet att höja förädlingsvärdet och minska förlusterna i branschen genom sänkta kostnader, höjda intäkter, förbättrad produktionsplaneringsmöjlighet och ökad användning av trävaror, säger Fredrik Wallenstad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109