23948sdkhjf

Keitele Timber investerar i röntgenteknik

Finska sågverksgruppen Keitele Timber:s anläggningar i Keitele, Kemijärvi och Alajärvi investerar i mätning och sortering under 2017. Det handlar i samtliga tre sågverk om 3D-mätramar och röntgenmätramar från Limab.
Keitele Timber är en av de största privatägda sågverksföretagen i Finland. Det sågar totalt 800 000 kubikmeter färdigvara på sina tre produktionläggningarna. Hälften av produktionen vidareförädlas vid de egna anläggningarna.

Vid sågen i Keitele tar man under 2017 i bruk världens längsta timmersortering, med 126 fack och en kapacitet på 16 000 st stockar per skift. Mekaniken levereras av Nordautomation. Produktionanläggningar i Kemijärvi och Alajärvi installerar de nya mätramarna i befintliga timmersorteringar.

Vd:n på Keitele Group, Ilkka Kylävainio, säger att man med den här investeringen får en mer exakt sortering under bark. Med röntgenteknik kan man också få bättre utbyte till sin limträproduktion och man kan förbättra produkternas kvalitet i hela kedjan.

Limab:s Log Profiler X är en produkt från företagets eget utvecklingsarbete, som kopplar ihop 3D-teknik och röntgenteknik. Programmen i systemet har en så kallad självlärande funktion som ger möjlighet till användaren att koncentrera sig på sorteringsregler i stället att bara justera parametrar. När 3D-mätaren och röntgen fungerar ihop i samma mätram får man mycket noggrant diametersortering med 3D-form och också sortering enligt postningar säger VD:n på Limab, Juho Virta.

Limab har i år levererat teknik till tre timmersorteringar och inmätningar i Sverige. VMF har godkänt Limab:s mätramar för inmätning i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062