23948sdkhjf

Klimathearing med träfokus

I går genomförde Mellansvenska Handelskammaren en regional hearing i Riksdagen med rubriken ”Ett år efter Paris”. Representanter för skogsindustrin framhöll att skog och trä är en viktig del av lösningen på klimatfrågan.
Denna hearing var en möjlighet för näringslivet i Gävleborg och Dalarna att berätta om hur klimatavtalet påverkar deras verksamheter.Det råder ingen tvekan om att klimatfrågan är oerhörd viktig för näringslivet idag. Alla företag har en hållbarhetsagenda och gör ständiga förbättringar inom detta område. Det är nödvändigt både för lönsamheten och för att locka framtida arbetskraft att det finns ett starkt hållbarhetsfokus i verksamheten. Att Parisavtalet har en positiv effekt på näringslivet var något alla aktörer var överens om vid hearingen.

Mikael Hannus, Innovationschef Sverige vid Stora Enso, berättade att en avgörande framgångsfaktor för Stora Enso har varit att man tidigt vågade göra åtgärder och investeringar som resulterat i långsiktiga klimatförbättringar. Han betonade att det är viktigt framöver att använda den svenska skogen på ett optimalt sätt så den gör så stor klimatnytta som möjligt.

– Vi måste utnyttja skogens fulla potential för att på bästa sätt kunna hjälpa till i klimatomställningen. Det är viktigt att den största delen av trädet utnyttjas till de sågade trävarorna, eftersom det är dessa produkter som driver på hela den växande bioekonomin. Sedan ska vi se till att vidareförädla övriga delar av trädet till så högkvalitativa produkter som möjligt. Varje fiber av trädet ska användas till det den är bäst lämpad för och där den skapar mest värde. På så sätt bidrar skogen till maximal klimatnytta.

Om Stora Enso och andra skogsindustriföretag ska kunna bidra ytterligare i klimatomställningen så finns det önskemål om insatser från politiskt håll.

– Vi skulle önska att det blir en mer långsiktig skogspolitik med fokus på användning av skogsråvaran och med fortsatta investeringar i infrastrukturen. Längre och tyngre lastbilar skulle vi gärna se blev tillåtna och att den planerade vägslitageskatten slopas, säger Mikael Hannus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063