23948sdkhjf

Korslimmat även downunder

Mitt mellan de växande storstäderna Sidney och Melbourne växer nu fram en fabrik med kapacitet att till att börja med producera 60 000 kubikmeter per år. – Vi kan sedan öka kapaciteten ytterligare på samma anläggning, säger Rob De Brincat, affärsutvecklingschef vid Nya Zeeländska företaget XLam.
Detta blir den första anläggningen i Australien för produktion av korslimmat trä. Företaget XLam har redan i dag produktion i Nya Zeeland av korslimmat trä som säljs även i Australien. Men Rob De Brincat ser en växande marknad och stora möjligheter för den nya fabriken att bli framgångsrik.

– I första hand ser vi skolor, arkitektritade villor och studentbostäder, men även flerfamiljshus, säger Rob De Brincat när jag träffar honom på företagets kontor i Melbourne.

Råvaran kommer att vara plantageodlad radiatatall från östra Australien. Även i Nya Zeeland arbetar XLam med regionalt odlad radiatatall.

Den nya anläggningen i Australien ligger i ”tvillingstaden” Albury-Wodonga på gränsen mellan Victoria och New South Wales. Man räknar med produktionsstart i november i år. Fabriken är redan under uppbyggnad och produktionsutrustningen är på plats eller i några fall på väg över havet. Huvudleverantörer är Ledinek och Hundegger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079