23948sdkhjf

Viktigt att EU ser skogens klimatnytta

I höstas erkände EU-kommissionen skogens roll för klimatarbetet i sitt förslag till ny energi- och klimatpolitik fram till 2030. Att EU i större utsträckning än tidigare betonar skogsbrukets och skogsprodukternas vikt för att nå FN:s klimatmål, är en viktig faktor för Sveriges fortsatta arbete på EU-nivå.
– Att inkludera skogsbruk och övrig markanvändning i klimatpolitiken synliggör skogsbrukets och skogsprodukternas viktiga roll i att mildra klimatförändringarna, säger Mårten Larsson, skogsdirektör på Skogsindustrierna.

Det råder en global konsensus kring bioekonomin som en avgörande faktor för att möta världens klimatutmaningar. I många länder handlar bioekonomi endast om jordbruk och livsmedel, medan länderna i norra Europa snarare kopplar begreppet till skogen och skogsindustrin. Därför betonar Skogsindustrierna vikten av att på EU-nivå förmedla bilden av skogsbruket som själva grunden för bioekonomins utveckling.

– Vi behöver synas ännu mer bland beslutsfattare och opinionsbildare i Bryssel. Nordisk skogsnäring har här en gemensam uppgift när det gäller att öka förståelsen i EU för vårt skogsbruk och vår skogsindustri kopplat till bioekonomi, säger Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063