23948sdkhjf

Bioekonomi på 100-årsdagen

En boost för bioekonomin. Det blir en present till Finland med anledning av att landet firar hundra år som självständig stat.

Presenten består närmare bestämt av ett forskningsprojekt med totalt tolv forskningstjänster som finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, Kempestiftelserna, Skogsindustrins forskningsstiftelse, Kungliga skogs- och lantbruksakademien samt Sveriges regering. Gåvan kommer att överlämnas av H.M. Konungen i samband med besöket i Helsingfors den 1 juni 2017.

Finland och Sverige är ledande skogsnationer i Europa och världen, både vad gäller produktion och forskning, och många har redan framhållit värdet av ett ökat samarbete för att gynna bioekonomisk utveckling.

– Vi hoppas att presenten ska stärka ländernas forskningssamverkan och gynna länderna på både lång och kort sikt, både ekonomiskt och forskningsmässigt, säger Torgny Persson, forsknings- och innovationsdirektör på Skogsindustrierna.

Skogsindustriernas forskningsstiftelse kommer att bidra med två miljoner kronor till projektet som har en total budget om 25 miljoner kronor. Projektet löper över två år och den första utlysningen planeras öppna redan i december.

– Under klimatmötet i Paris blev det tydligt att skogen och skogsindustrin spelar en nyckelroll i klimatfrågan. Ett samarbete med Finland kommer att ge stora fördelar för båda länderna och vi ser fram emot det, fortsätter Torgny Persson.

Projekten ska bygga på, eller leda till ett aktivt samarbete mellan forskningsaktörerna i de båda länderna. Projekten ska hålla högsta vetenskapliga kvalitet och dessutom gynna ländernas bioekonomiska utveckling. Varje forskningstjänst knyts till ett värduniversitet eller institut i Finland eller Sverige och under den tvååriga perioden förväntas forskarna tillbringa ungefär lika delar av arbetstiden i Finland och Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094