23948sdkhjf

Tio nya torkar i Siljankoncernen

Siljankoncernens sågverk i Älvdalen och Mora investerar i tio nya kammartorkar och ny styrteknik. Affären omfattar tio truckmatade kammare med en total kapacitet på cirka 120 000 kubikmeter och 29 styrsystem. Leverantör är Valutec.

Siljankoncernen fattade ett inriktningsbeslut i december 2016 att investera i tre truckmatade kammartorkar med större kapacitet. Samtidigt konstaterade man att sågverket behövde uppgraderas ytterligare.

– De gamla torkarna som hängt med under lång tid visade sig ha sämre fysisk status än vad vi först trodde. Vi tog snabbt beslut om att investera i ytterligare tre kammartorkar från Valutec och styrsystemet Valmatics, säger Tomas Olaspers.

I affären ingår också byte till styrsystemet Valmatics i hela torkparken.
– Pålitligheten är en bidragande anledning till varför vi valde Valutecs helhetslösning, säger Tomas Olaspers, vd på Blyberg Timber i Älvdalen.

Genom investeringen i torkkapacitet möjliggörs också en kapacitetsökning hos sågverket, från 205 000 kubikmeter per år till 245 000 kubikmeter.

– Vi satsar på framtiden. 2011 investerade vi i en ny såglinje, nu har vi kommit upp i en väldigt hög kapacitet och volymerna är stora så vi behövde helt enkelt större torkkapacitet. Av det vi säljer går mycket direkt till slutkonsument och då krävs en pålitlig torkprocess och det kan Valutec ge oss, säger Olaspers.

Siljankoncernen har vuxit under de senaste fem åren och producerar totalt 430 000 kubikmeter sågat virke. Med tiden har även behovet av ökad torkkapacitet uppstått hos sågverket i Mora, som även har TC- och kanaltorkar på anläggningen. De har investerat i fyra nya kammartorkar, med en torkkapacitet på 50 000 kubikmeter per år.

Sågverket i Mora producerar 70 procent furu och 30 procent gran. En betydande del är industrikunder som förädlar, men Siljankoncernen har också egen förädling av golv och panel.

– Vi ser ett uppsving för våra produkter med kvalitativ fura och bra ytbehandling, vilket är positivt. Kammartorkarna kan ta grövre dimension för plank och där vill vi öka nedtorkningsgraden. Med snickeritorrt kan vi göra ännu mera furugolv, säger Jon Hansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063