23948sdkhjf

Valla Berså visar vägen

Det stora trähuset Valla Berså i Linköping växer för varje dag. Det byggs snabbare än vad byggherren vågat tro, utan väderskydd– och utan problem. – Vi ska även förvalta huset, så för oss är det viktigt att vi kan vara stolta över det, säger Eva Lindstén, vd vid Lindsténs Fastigheter.

Att träbyggnader inte behöver bli fyrkantiga lådor är ingen nyhet i branschen. Men för allmänheten kan det vara bra att se, och de får man verkligen göra med Valla Berså i Linköping. Huset är runt, en lösning som bidrog till att Lindsténs vann tävlingen om den centralt belägna tomten.

Eva Lindstén beskriver byggprocessen som snabb och utan stora problem.
– Leveranserna från Martinsons nya fabrik i Bygdsiljum var den faktor som bestämde hastigheten. De tre montörerna på plats byggde snabbt ihop de element som levererades. Passformen har varit väldigt, väldigt bra. Och byggarna på plats trivs med sin arbetsplats, där ljud, damm och temperatur beskrivs som vänligare än i konventionella byggprojekt.

Eftersom man byggt utan väderskydd, en allt vanligare men fortfarande relativt ny teknik, har man hållit hård koll på fukthalterna. Med lugnande resultat. 

– Men jag skulle vilja att det fanns mer allmänt spridda kunskaper om frågor kring brand, ljud och fukt så att man inte behövde söka efter fakta.

Vad det inte finns så mycket fakta omkring är runda trähus, där fick Lindsténs, arkitekt och leverantörer hjälpas år. Lösningen blev att hänga på den runda ytterfasaden, klädd med stående panel, på den månghörniga stommen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112