23948sdkhjf

Korslimmat väckte intresse

Seminarium med Svenskt Trä visade potential för KL-trä

Svenskt Trä bjöd i förra veckan in projektörer, konstruktörer, arkitekter och studenter till seminarium i Stockholm om byggande i korslimmat trä, och mötte ett större intresse än någonsin tidigare.

– Branschens vilja och behov av att mötas, diskutera och lära sig mer bara växer. Den här gången noterade vi bland annat att många arkitekter kom. I samband med seminariet lanserade vi dessutom vår nya handbok om korslimmat trä, KL-trä, säger Johan Fröbel på Svenskt Trä.

Nick Milestone, vd på brittiska B&K Structures, och Konrad Merz, medgrundare av schweiziska Merz Kley Partner, gav internationella utblickar kring både konstruktionstekniska och kommersiella möjligheter med KL-trä.

– Vi har många affärskontakter i USA, Australien och Asien, och faktum är att nu vill hela världen bygga i trä. Det är en stor möjlighet också för svenska aktörer, sa Nick Milestone.

Gustav Ahlford, vd på Walloxstrand berättade om byggandet av IFU Arena i Uppsala, framför allt hur han fick parterna att förstå att alternativet med KL-trä och limträ skulle rymmas inom samma budget som motsvarande projekt med stål.

− Eftersom jag hade erfarenheter av träbyggande visste jag hur vi skulle jobba och vilka ekonomiska jämförelser som var relevanta, med resultatet att projektet blev en ekonomisk succé. Med rätt kunskap är det enkelt att slå hål på myten om att träbyggande är dyrare, menade han.

Lär mer om KL-trä och byggsystem på Stora Trähus den 18 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094