23948sdkhjf

Älgsjö Såg lever på optimal kvalitet

Ett av Sveriges mest lönsamma sågverk

Den sammanställning som lantbrukets affärstidning ATL nyligen presenterade förstärker den bild som NTTs egen årliga lista har visat under flera år: Älgsjö Såg är i topp vad gäller lönsamhet för svenska sågverk.

Älgsjö Såg startades i slutet av 1800-talet i Nordingrå av de nuvarande ägarnas, bröderna Jörgen och Åke Törnqvist, farfarsfar. År 1993 flyttades verksamheten till Ullånger, alldeles intill E 4:an.

Jörgen Törnqvist betonar att man hela tiden har gjort bra investeringar som burit frukt. När man flyttade till Ullånger började man bakifrån och byggde om både justerverk och råsortering. När man sedan så småningom såg att man kunde producera mer byttes den gamla ramsåglinjen 2005 ut till en bandsåg, Söderhamn-Eriksson, med 3D-mätning. Det var en investering på cirka 30 miljoner kronor. Den senaste investeringen gjordes ifjol när torkkapaciteten utökades med 50 procent. Därmed finns det nu kapacitet att öka produktionen en aning, om man skulle vilja.

– Fast vårt fokus ligger inte på att bli större, utan på att få ut högsta möjliga värde ur varje stock genom att få ut högsta möjliga kvalitet.

Hela artikeln, av Björn Lundbeck, finns i NTT nr. 5 2017.

Källa: NTT nr. 5 2017

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078