23948sdkhjf

Sävar såg ökar

Norra ökar fart och utbyte

Mot slutet av augusti har nu de första tusen stockarna passerat den nya såglinjen i Sävar såg. Den sista delen i ombyggnationen genomfördes under semestern och nu påbörjas en driftsättningsperiod under 6-8 veckor där bandsåglinjen ska upp i full produktion. Den nya linjen kommer att innebära en ytterligare höjning av sågutbytet från dagens 52 procent till 54 procent samtidigt som matningshastigheten ska öka till 150 meter per minut.

– Det känns skönt att få byta ut de gamla såggrupperna som är sedan 1977, de har gjort ett hårt jobb och förtjänar att gå i pension. De nya bandsågarna är betydligt större och kraftigare, och vi har även flyttat reducerenheterna till egna enheter före bandsågsmaskinerna. Detta ger goda förutsättningar för höga farter och ännu tunnare sågsnitt, säger Johan Fredriksson, projektledare.

Norra har under de senaste åren gjort flera investeringar i Sävar såg, något som NTT ägnade ett längre reportage i nr. 3 i år. Förra året sattes ett nytt sågintag in från Nordautomation. Efter sommarens maskinbyte i såglinjen väntar nu installationen av en skiktröntgen vid årsskiftet. Datortomografen Microtec CT Log är den första utrustningen i Skandinavien och den första någonsin som installeras i såglinjen och direkt styr sönderdelningsprocessen. Det är en investering på omkring 30 miljoner kronor.

Den exakta skanningen kombinerad med bandsågsteknik från Söderhamn Eriksson USNR ska ge maximalt utbyte av råvaran.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062