23948sdkhjf

Effektiv träindustri redan i skogen

Mer samarbete ger effektivare trävaror

Martinsons skogsavdelning har utvecklat nya arbetssätt som gett resultat för såväl Martinsons industrier som för miljön och skogsägarna. Inom ramen för Martinsons löpande arbete med ständiga förbättringar införde skogsavdelningen för snart två år sedan målstyrningsmöten på 15-20 minuter där hela skogsavdelningen med avverkningsledare, virkesköpare och ledning deltar.

På mötena går man igenom nyckeltal för säkerhet, arbetsmiljö, lager, leveranser mot sågverken, den operativa avverkningsplaneringen, avvikelser i kvalitet och så vidare.

– Vi ligger på över 90 procent när det gäller graden av skördarens precision i måttnoggrannhet. Det är en väldigt hög siffra. De strukturerade, löpande informationsuppdateringarna gör att alla våra medarbetare hela tiden har de bästa förutsättningarna att ta rätt beslut, säger Anders Ringsell, skogschef på Martinsons.

När rätt råvara levereras till sågverken i rätt tid tillvaratas också virkesvärdena maximalt. Att Martinsons i högre utsträckning än tidigare hela tiden är på rätt trakter vid rätt tillfälle har också minskat sönderkörning och vägskador i skogen.

– Vi vill knyta ihop hela kedjan inom Martinsons, från skogen till den färdiga byggnaden. Då är det viktigt hur vi arbetar i skogen också, att vi är skickliga hela vägen från kontakten med skogsägaren, till skötseln av skogen och i avverkning och leverans till sågverken, säger Anders Ringsell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094