23948sdkhjf

Ziegler Holsindustrie köper stort

Valutec säljer till tysk sågjätte

Valutec har säkrat en order till från tyska Ziegler Holzindustrie, Europas största privatägda sågverk. Anläggningen som ska levereras är den hittills största som Valutec byggt i Centraleuropa och en av de större i företagets historia. Kapaciteten blir 110 000 kubikmeter virke per år.

Valutec har tidigare levererat två kanaltorkar till Ziegler Holzindustrie. Den första leveransen genomfördes för tio år sedan och 2014 köpte Ziegler en OTC-kanaltork med kapacitet på cirka 50 000 kubikmeter per år.

Den nya TC-kanaltorken kommer att byggas med utrymme för tre paket i blåsdjup, istället för två som under lång tid varit standard. Den kommer att ha tio individuella torkzoner.

Valutec menar att det finns en stor marknadspotential för virkestorkning i Centraleuropa, där andelen virke som inte torkas länge varit hög i jämförelse med till exempel de skandinaviska länderna. I takt med att kvalitetskraven från kunderna höjts har större volymer sidobrädor börjat torkas, vilket skapat öppningar för Valutec och särskilt för TC-kanaltorkar.

– Hos TC-kanaltorkarna finns en unik flexibilitet som värderas högt av många. När du i teorin kan ha tio olika produkter i torken minskar behovet av produktionsplanering och dessutom blir nyttjandegraden också hög, säger Robert Larsson, vd vid Valutec.

Anläggningen byggs i rostfritt stål och är utrustas med Valutecs styrsystem Valmatics. Den driftsätts i februari 2018 och blir då den andra TC-kanaltorken i drift i Tyskland. Under året har Valutec tidigare levererat och driftsatt en anläggning hos Egger Brilon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079