23948sdkhjf

Norsk prefab-aktör till Sverige – köper fabrik

Norska Green Holding Company etablerar dotterbolag för produktion i Filipstad. Företaget siktar nu på att anställa totalt 200 personer.
Norska bolaget The Green Holding Company köper en fabrik som verkstadsindustriföretaget Fimek i dag huserar i, rapporterar P4 Värmland samt flera andra lokala medier.

Samtidigt bildar man bolaget The Green Factory Sverige, som ska köra igång produktion av prefabricerade lågenergihus och anställa totalt 200 personer i landet. Det norska bolaget har sedan tidigare producerat hus mot norska, danska och svenska marknaden, men då i Estland.

Skaffa trä lokalt
Till Filipstads tidning säger The Green Holding Companys styrelseordförande Harald Schioldborg att man letade efter en ny ort för produktion, bland annat för att man vill korta ner transportsträckorna.

Framförallt valde man Filipstad för läget i Sverige, och man tror att etableringen kommer ge positiva effekter för flera delar av det lokala näringslivet.

– Vi tänker väldigt grönt och det handlar om att skaffa trä lokalt. Vi har en bra järnvägsanknytning i området och kommer att skeppa ut genom Vänerhamnen, säger Harald Schioldborg till SVT Nyheter Värmland.

Från och med 1 november kommer anläggningen, som i dag ägs av kommunen, att vara ledig för inflytt. Tidigare ägaren Fimek, som i somras ansökte om konkurs och senare köptes upp, kommer då att flytta verksamheten till sin andra anläggning i Filipstad.

Köpesumman för fabriken landar på 16,7 miljoner kronor och avtalet som skrivs med kommunen ger också utrymme för expansionen, skriver SVT.

Green Factory Sverige siktar nu på att rekrytera personal i närområdet allt eftersom, och beräknar en snabb start. När man väl fått igång produktionen planerar man att skala upp till treskiftsproduktion.

– Visst är det en process att etablera en produktion men vi har order som väntar och tror på att kunna starta redan i januari, säger Harald Schioldborg till SVT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094