23948sdkhjf

Träcentrum visades i Sundbyberg

Folkhem bygger stora trähus i nytt centrum

Sundbybergs stad är på väg att tillsammans med Folkhem, Veidekke och Rikshem ta ytterligare ett steg för ökat träbyggande genom att bygga ett av världens största centrumkvarter helt i trä. I veckan presenterades planerna på plats i Ör.

Folkhem vann den tävling om att bygga det nya centrat i Ör, som avgjordes genom ett beslut i kommunstyrelsen i Sundbyberg tidigare i höst. Här planeras bland annat 130 nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, ett nytt äldreboende med cirka 50 platser och ett mellanboende – totalt 210 bostäder.

Arkitema Architects har ritat förslaget och det nya kvarteret vill de döpa till det något ordvitsiga ”Örban”.

Folkhem planerar att bygga hela kvarteret i trä. Vilket också var en av anledningarna till att just de knep segern i förslagstävlingen om ett nytt Ör centrum enligt kommunen. Utmed väggarna har de även en vision om att Örborna ska kunna odla till exempel sallad och tomater som sedan kan säljas i den nya matbutiken.

Det är väldigt spännande med ett stort trähusprojekt i Ör. Helt i linje med Sundbybergs mål att bygga en ekologiskt hållbar stad, sade Stefan Bergström, ordförande i Exploaterings- och hållbarhetsutskottet (c) i samband med att beslutet togs i kommunen.

Under torsdagen den 9 november beskrev kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (m), Arne Olsson, vd Folkhem, Sofia Mattson-Linnala, Vd Rikshem, och Per-Martin Eriksson, vd Veidekke Bostad samt Kristina Peters, partner på Arkitema Architects, hur ett av världens största centrumkvarter i massivträ ska växa fram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14