23948sdkhjf

Industrins maskiner börjar tala

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, "Stoppveckor", eller när någonting har gått sönder. Men nu tar ett forskningsprojekt, finansierat av Vinnova, processen in i framtiden och låter maskinerna själv berätta när något ska göras.

-Maskinerna kommer själva att säga till när underhåll behövs, eller om något håller på att gå sönder, redan innan det sker, säger Niclas Björsell, docent i elektronik vid Högskolan i Gävle.

Just nu håller forskarna vid Högskolan i Gävle, tillsammans med SSAB i Borlänge och Svenska Fönster i Edsbyn, på att ta fram modeller för smart underhåll. Detta görs genom att studera maskinerna hela tiden, mäta de ut- och indata som finns runt omkring dem samt skapa en virtuell modell av maskinen, allt studeras och jämförs sedan online med den riktiga maskinen.

- De grundvärden vi får hjälper oss upptäcka om den riktiga maskinen inte uppför sig som den borde göra, innan någon annan upptäcker det, förklarar Niclas Björsell.

All information samlas sedan i en bank som kommer att innehålla information om hur maskinen uppför sig när den exempelvis börjar gå sönder.

- Vi får ett beslutsstöd, ett verktyg, som säger oss att det nu troligen är dags att byta en viss komponent, säger Niclas Björsell.

Enligt Niclas handlar det om ekonomisk hållbarhet när man inte behöver göra underhåll när det inte behövs och uppmärksammas på att göra underhåll innan något går sönder. Han menar att på detta sätt kastar vi inte bort något, vi kan behålla maskinen längre och behöver inte utnyttja de resurser som skulle krävas för en ny maskin.

-Alla företag samlar idag upp en stor mängd med mätdata, men ingen vet vad vi ska använda all denna data till. Men nu kan vi använda datan här, därför att det är viktigt att vi har företagen med oss, säger Niclas Björsell.

Enligt SSAB går den nya tekniken bra att integrera i nya produktioner. Men de har länge ställs sig frågande till hur man digitaliserar en gammal anläggning.

- Det är precis det gör vi nu, vi går in i en befintlig industrianläggning och så digitaliserar vi den, säger Niclas Björsell och förklarar att hans forskning är en kombination av telekommunikation och automation och att det man håller på med just nu är att maskinerna pratar med varandra inom Industri 4.0.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078