23948sdkhjf

Arkitekturgalan 2017 – en träig historia

Trä lätt och innovativt

Arkitekturgalan 2017 – en träig historia

Årets arkitekturgala på Cirkus i Stockholm handlade till stor del om diskussioner kring frågor om arkitektens roll, hur man kan inkludera boende och användare i processen och vilka mål man måste nå. Men när priser och innovationer stod på programmet så blev det genast mycket trä.

Framgångsrika projekt var en central del i galan, och här fick trä en hel del utrymme. Under huvudrubriken ”Materialinnovation” presenterades raststugan Skýli (”isländska för skydd”) från arkitektbyrån Utopia, är byggd i KL-trä med ett yttre skikt av plåt. En av fördelarna med att bygga i trä är att stugan ska kunna köras ut med marktransport eller helikopter till otillgängliga platser, vilket gör att låg vikt är en stor fördel.

Låg vikt ger en fördel även vid ett annat projekt som presenterades som Materialinnovation, Folkhems ”Cederhusen” i Hagastaden.

- Stadsplanen ger en del att tänka på, konstaterade arkitekten Josef Eder som presenterade projektet vid Arkitekturgalan.

Bland annat byggs ju Hagastaden ovanpå ett antal tunnlar, varav tre går på skrå under den plats där Cederhusen ska byggas. Ett lätt material är därmed en stor fördel även här, tillsammans med de fördelar i form av god inomhusmiljö och uthållighet ur miljösynvinkel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.236