23948sdkhjf

Smart Housing Smålands gav pris för AR-projekt

Obos en föregångare för framtidsteknik

Smart Housing Smålands innovations- och inspirationspris 2017 gick till David Johansson, Obos som arbetar med att införa VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) i allt från planering till tillverkning och marknadsföring. Resultaten kan användas som inspiration och gott exempel för näringslivet.

AR innebär att man kan gå från tvådimensionella ritningar eller skärmar till ett tredimensionellt gränssnitt som adderas till användarens verklighet i realtid. David Johansson har arbetat med att ta fram tillämpningar för både VR och AR i trähustillverkning. Tre prototyper har tagits fram som visades upp vid Smart Housing Smålands inspirationsdag i Kalmar. Stöd vid montering av installationer i bjälklag, visualisering av rör och ledningar i väggar och tak samt visualisering av hus på tomt i samband med försäljning.

Demonstrationen av nyttan av de nya visualiseringsteknikerna i allt från planering till tillverkningsprocess och marknadsföring för träbyggindustrin har utgjort ett viktigt kunskapssteg framåt. Det kan nu användas som inspiration för övrig industri. David har med sitt arbete visat hur man kan visualisera information på ett lätt, tilltalande och tydligt sätt.

Projektfakta Arbetet har genomförts som förstudier vid Smart Housing Småland, knutna till High6 som är ett projekt som syftar till att lyfta innovationsnivån inom bostads-, fastighets- och byggbranschen.

Projektet tar sin utgångspunkt i dynamisk byggnadsinformationsmodellering (BIM) och är en viktig del i bostads-, fastighets- och byggbranschens digitala transformation. Trä och glas är grunden i sexvåningskonceptet som baseras på prefabricerade volymelement.

Första husen enligt konceptet High6 byggs i Kalmar. High6 är ett samarbete mellan Obos Sverige och Smart Housing Småland med bland annat arkitektbyrån Tengbom som strategisk partner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079