23948sdkhjf

Materialvärdet i fokus

Bättre återvinning kan ge miljardvinster

Genom att sätt fokus på materialens värde i stället för volymer kan svensk industri tjäna miljarder, samtidigt som miljön skulle tjäna på mindre behov av nya material. Det framgick när rapporten ”Ett värdebeständigt svenskt materialsystem” presenterades i Stockholm.

Sverige har kommit längre än de flesta länder när det gäller återvinning. Men hittills har målet varit att samla in så stora volymer som möjligt. Systemen har byggt upp för att nå dessa mål, men detta tänkande har även bidragit till att värdet på materialen sjunker kraftigt under återvinningen. Systemen är inte utformade för att bevara kvalitet och underlätta för ny användning.

Det fanns även önskemål och förslag på en lagstiftning som bättre stödjer effektiv återvinning. Mer av individuellt ansvar skulle öka investeringsviljan, menade till exempel Christer Forsgren, Stena Metall. Göran Finnveden, professor på KTH, ville stärka incitamenten för att använda förbybara material. Han öppnade även för förbud mot deponi och förbränning av material som kan återvinnas som material.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094