23948sdkhjf

Bergs Timber vill köpa i Baltikum

Målet är att öka förädlingsgraden

Bergs Timber har avgett en avsiktsförklaring att köpa Norvik Timber Industries verksamhet i Baltikum och Storbritannien.

Syftet är att öka förädlingsgraden och produktutbudet, samtidigt som man menar att det finns samordningsfördelar på en rad områden. Bland annat framhåller företaget att man vill minska riskerna med en begränsad råvarumarknad.

Norvik Timbers ägare, det isländska företaget Norvik hf, är sedan tidigare stor ägare i Bergs Timber, och i och med att affären delvis betalas med aktier blir ägarandelen nästan 65 procent. Norvik hf har dock meddelat att man framöver avser att minska denna ägarandel till under 50 procent.

Affären förutsätter att ett slutligt förvärvsavtal ingås samt att bolagsstämman i Bergs Timber beslutar genomföra den planerade aktieemissionen. Denna stämma planeras hållas under andra kvartalet i år.

Bolagen som avses förvärvas är de lettiska bolagen SIA Vika Wood och Byko-Lat Sia, de estniska bolagen Aktsiaselts Laesti och Aktsiaselts EWP, samt det brittiska Continental Wood Limited.

Produktion av sågade trävaror sker vid en modern, större anläggning i Lettland (Vika Wood) med en årsproduktion av 270 000 m3 samt vid två mindre anläggningar i Estland med en sammanlagd produktion av 120 000 m3.

Förädlingsverksamheten Byko-Lat är förlagd till två orter i Lettland där produktion sker av hyvlade produkter för konstruktionsändamål, fönster och dörrar, modulhus samt snickeriprodukter för trädgårdsändamål. Merparten av Byko-Lats råvaruanskaffning sker från de båda estniska sågverken samt från två ryska sågverk som drivs inom en del av Norvik Timber Industries som inte är föremål för det avsedda förvärvet. Byko-Lats produkter avsätts till stor del på västeuropeiska marknader inklusive i Baltikum.

Hamnverksamheten Norvik Shipping är belägen öster om London och omfattar hantering av skogsindustriprodukter, stål och annat gods. Till verksamheten hör även ett fartyg. Inom det egna hamnområdet bedriver NTI också en distributionsrörelse (Continental Wood Products eller CWP) för import och försäljning av sågade trävaror och förädlade produkter på den engelska marknaden.

Bergs Timber noterar i sitt pressmeddelande att företaget i dag är verksamt uteslutande inom en begränsad region i östra Götaland och därmed fullt exponerad för motsvarande lokala råvarumarknad. Genom förvärvet av Målbolagen etablerar sig Bergs Timber på nya geografiska marknader i eurozonen med andra och lägre arbetskraftskostnader och med utvidgade möjligheter till kostnadseffektiv råvaruanskaffning, särskilt med avseende på produktionen av förädlade produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094