23948sdkhjf

Datortomografen är igång

Den första stocken igenom nya linjen i Sävar.

I början av januari åkte den första stocken genom CT-logen på Sävar såg. Installeringen gick som planerat och nu återstår justering av tekniken för att stockens kvalitetsegenskaper ska kunna utnyttjas optimalt.

– Driftsättningen har gått enligt plan och vi har testat alla funktioner och räknar med att börja köra skarpt under vecka 5, berättar Johan Oja som är Teknisk chef och Sågverkschef vid Kåge såg.

Den nya bandsåglinjen i Sävar byggdes 2017, och skildras närmare i ett reportage i NTT nr. 3 2017. I Kåge byggdes den befintliga såglinjen om och så kallad splineoptimering infördes för att höja värdeutbytet.

Även under 2018 kommer Norra att göra investeringar med målen att höja sågverkens kapacitet och fortsätta optimera utdelningen från varje stock.

När CT-logen är i funktion är planen att byta ut den sista bandsågsgruppen i Sävars såglinje. En höghastighetsbandsåg, HPS, från SöderhamnEriksson/USNR kommer därför att installeras under juli månad. Såglinjens ökade produktionsflöde gör att Norra även investerar i ytterligare en ströläggare från C Gunnarssons Verkstad. För att klara en produktionsökning till cirka 270 000 kubikmeter har man dessutom köpt en TC-tork från Valutec. Totalt investeras cirka 70 miljoner kronor i Sävar.

Även i Kåge ska en ny virkestork från Valutec installeras. Total investering i Kåge blir 30 miljoner kronor.

– För Kåges del handlar investeringen om att höja sågens kapacitet något men framförallt får vi bättre och mer energieffektiv torkning. Vi räknar med att spara 10 procents värmeenergi på det här köpet, avslutar Johan Oja.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109