23948sdkhjf

Möbelmässan 2018

Trä och teknik i årets nyheter

När man går igenom mässan under Stockholm Furniture & Light Fair som öppnade på tisdagen är det några trender som kan anas. Trätrenden står stark, men alltmer i kombination med dagens tekniska möjligheter.

Synligt trä står alltså fortfarande starkt, men tekniken gör sig gällande även när det gäller utseendet. Man ser träytor som ser ut som plast eller metall, och plastytor som ser ut som trä, tack vare det senaste inom digital teknik. Men framför allt kommer tekniken i form av ljus och ljud som allt oftare byggs in i möblerna.

Ett intressant exempel är Edsbyn. Industridoktoranden Martin Ljungdahl Eriksson utvecklar en möbel med inbyggda högtalare som går att styra med en platta. Det finns även möjligheter att koppla in pulsmätare för att anpassa ljudet till stressnivån.

– För mig handlar det om att ge individen möjligheter att anpassa sin arbetsmiljö, säger Martin Ljungdahl Eriksson. Men jag inser att tekniken även öppnar möjligheter för ett företag att utveckla hela områden i sina lokaler, att hitta samband mellan ljud och hur en viss miljö fungerar.

Flera företag visar på mässan upp både möbler med inbyggda högtalare och inbyggd belysning. Mer ljus och och ljud, och mängder av sensorer överallt som ger möjlighet att mäta och i många fall automatisera faktorer som påverkar användaren.

Skönt då för träbranschen att både träets egenskaper som material och modern tillverkningsteknik gör det fördelaktigt att kombinera just trä med inbyggning av elektronik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063