23948sdkhjf

Rise bidrar till säker digitalisering

Har forskat om säkra styrsystem

Digitaliseringen av industrin innebär att maskiner och affärssystem kopplas samman. Personsäkerheten i maskinernas styrsystem är viktig, men det kan ibland vara svårt att veta vilka regler som gäller. RISE har skrivit två rapporter om maskiners styrsystem, EUs maskindirektiv och säkerhet för operatören.

Alla maskiner som sätts på den europeiska marknaden måste uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i det europeiska maskindirektivet. CE-märket på maskinen betyder att tillverkaren intygar att kraven följts. Ett styrsystem ska vara konstruerat och tillverkat så att riskfyllda situationer inte ska uppstå.

Kraven på säkra styrsystem beskrivs i europeiska standarder. Riskanalysen resulterar i behov av olika grad av riskreducering. Graderingen av riskreducering sker i ”PL” (Perfomance level) eller ”SIL” (Safety Intergity Level). Den första rapporten ”Safety-related Machine Control Systems using standard EN ISO 13849-1” är skriven på engelska och riktar sig till utvecklare av styrsystem.

- Det kan vara svårt för den som konstruerar styrsystem att veta hur kraven ska tolkas, säger Johan Hedberg som ansvarar för automationsgruppen på RISE Elektronik. När man sedan identifierat vilka krav som ska uppfyllas gäller det att även visa att styrningen verkligen är säker. RISE jobbar med både små och stora företag. Vi hoppas våra rapporter kommer att vara till hjälp i utvecklingsarbetet.

Den andra rapporten ”Maskinstyrningar i praktiken” handlar om maskindirektivet och reglerna för CE-märkning. Rapporten är skriven på svenska och beskriver bakgrunden för maskinsäkerhet, säkra styrsystem och säkerhetskomponenter. Några exempel ges på maskiner och riskreducering.

Båda rapporterna kan beställas från RISE.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063