23948sdkhjf

Ny teknik i Ny Teknik – inte helt ny

”Superträ” dock intressant försök

Ny Teknik rapporterade nyligen om en världssensation i form av ”Superträ” som skulle kunna ersätta både stål och titan efter att ha behandlats kemiskt, termiskt och mekaniskt. Artikeln i Ny Teknik var ett referat av en artikel i Nature om forskning vid universitetet i Maryland, USA.

Woodnet har pratat med ledande träforskare i Sverige, som konstaterar att de försök som genomförts i Maryland är intressanta variationer på behandlingar som i sig inte är nya.

Professor Olle Hagman vid LTU i Skellefteå säger att problemet med många tänkbara behandlingar av trä är att de blir alltför dyra för de flesta tillämpningar på marknaden, även om de i och för sig fungerar bra för att öka träets styrka och hårdhet.

– Uppenbarligen ett misstag av Nature att publicera den ur vetenskaplig synvinkel, konstaterar Olle Hagman, som menar att träfiberns egenskaper är extrema från början och att vägen framåt kan vara att bara hårdgöra ytan i stället för hela träbiten.

– På det sättet kan det vara möjligt att hitta ett sätt att få fram en process och produkt som är kostnadseffektiv och svarar mot olika individuella marknadskrav.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093