23948sdkhjf

Urstarkt för byggvaror trots kris

Trots prisras på bostäder och risk för en förvärrad byggkris går handeln med järn- och byggvaror urstarkt.

I januari ökade försäljningen hela 11,5 procent efter tvärniten i julhandeln.

– En glädjande start på året", säger Monica Björk, vd i branschorganet Byggmaterialhandlarna.

Den tvåsiffriga försäljningstillväxten gäller jämförbara butiker och löpande priser. Monica Björk konstaterar att uppgången i fjol var ännu större. Då ökade januariförsäljningen med hela 14 procent, enligt HUI Researchs Bygg- och järnindex. 

Boprisfallet har slagit extra hårt i storstäderna, och nyligen varnade förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) för en byggkris som blir kännbar i hela samhället.
Men Monica Björk tar fasta på att bostadsmarknaden ”återfått en del fart, vilket gynnar byggmaterialhandeln”.

Samtidigt, konstaterar Björk, att de nya amorteringskraven träder i kraft den 1 mars.

Det "skapar en rush för många att snabbt avsluta sina bostadsaffärer som för en tid förskjutits på grund av en skakig bostadsmarknad", säger hon enligt ett pressmeddelande från HUI Research.

 Ex-ministern Stefan Attefall, numera rådgivare till Oslobaserade fastighetsjätten Veidekke, varnar för att bostadsbyggandet i Sverige kan falla med så mycket som 25-30 procent. Det kan till och med landa i en halvering, enligt Attefall.

”Raset kommer att ske i de växande storstäderna med direkta konsekvenser för samhällsekonomin. Redan en nedgång från dagens cirka 45 000 färdigställda lägenheter per år till cirka 30 000 – 35 000 lägenheter påverkar BNP-tillväxten med cirka en procentenhet”, skrev ex-ministern nyligen på Dagens Nyheters debattsida tillsammans med S-debattören Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, Linda Jonasson, analytiker inom koncernen samt Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia.

De fyra lyfter även fram ”indirekta effekter i form av en sämre fungerande arbetsmarknad när växande företag inte kan rekrytera på grund av bristen på bostäder”.

Krisen kan också komma att slå mot järn- och byggvaruhandeln, som haft flera goda år på grund av låga räntor, ökad köpkraft och tidigare kraftig prisutveckling på bostadsrätter och villor. Byggboomen i storstäderna har också bidragit till den positiva utvecklingen, som nu riskerar att kraschlanda.

Stefan Attefall och de andra debattörerna varnar för att "valåret 2018 inleds med en eskalerande byggkris skapad av politiker och myndigheter". 

De befarar att "krisen kommer att försämra boendesituationen ytterligare för bostadsmarknadens mest utsatta" och leda till "ekonomiska svallvågor – kännbara i hela samhället".

"Det är hög tid för politikerna att återta initiativet i bostadsfrågan och lämna långsiktiga svar på hur framtidens bostäder ska finansieras", skriver den tidigare bostadsministern med flera på DN-debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109