23948sdkhjf

Utbildning inför CLT-satsning

Sexton operatörer förbereds för fabriken i Grums

Under våren 2018 pågår ett omfattande utbildningsprogram för de blivande operatörerna vid Stora Enso:s nya CLT-fabrik i Grums. Grupp 1 som består av 16 personer genomgår en fem månaders utbildning där innehållet utgörs av både teoretiska och praktiska avsnitt.

Exempel på ämnesområden är CNC, hyvling, slipning, skärande verktyg och limning och mer övergripande ämnen som kvalitetsbedömning av trävaror, kvalitetsstyrning, arbetsmiljö, säkerhetsfrågor, produktionsekonomi med mera. Vid tre tillfällen kommer gruppen att besöka sitt systerföretag i Ybbs Österrike (som NTT beskrev närmare i nr. 8 2016). Den första etappen har redan genomförts och enligt uppgift har bemötandet från de österrikiska kollegorna varit enastående likaså engagemanget från kursdeltagarnas sida. Med hjälp av erfaren personal får eleverna en enastående insikt i varje produktionssteg. Kvalitetskraven och precisionen är oerhört högt ställd, viktigt är att samtliga medarbetare förstår insikten av sitt arbete. Varje CLT-skiva är kundorderstyrd och här finns inga större utrymmen för misstag.

Tomas Ivarsson, VD för Träutbildningscentrum Nord AB är ansvarig koordinator för utbildningsprogrammet tillsammans med YH-Trätekniker i Skoghall. Han menar att introduktionsutbildningen för personalen är ett lysande initiativ från företagets sida.

– Personalstyrkan är utvald bland ett stort antal sökande och utan tvekan inser deltagarna värdet av att få vara med på att bygga upp en ny industri från första spadtaget. Det är få förunnat, samtidigt som det kommer att ställas krav. För merparten av kursdeltagarna är detta en helt ny produkt och en främmande produktionsmetod.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094