23948sdkhjf

YH expanderar

Yrkesutbildningar har varit framgångsrika

Tidigare i år godkändes rekordmånga nya YH-utbildningar. Idag öppnar en ny ansökningsomgång som är ett steg i den fortsatta expansionen där yrkeshögskolan ska växa från dagens 48 000 studerande till ca 70 000 studerande, det vill säga en ökning med cirka 50 procent.

De goda resultaten talar till yrkeshögskolans fördel. Nio av tio får jobb inom ett år efter examen, och enligt en färsk studie anser arbetsgivare att utbildningarna i hög grad ger den kompetens som efterfrågas i arbetslivet.

Idag öppnar en ny ansökningsomgång för de utbildningsanordnare som vill bedriva YH-utbildningar under de kommande åren. Ansökningarna ska vara inne senast 4 september. För försöksverksamheten med utbildningar till kontakttolk inom YH och utbildningar utan statsbidrag stänger ansökan redan 24 maj.

Den förra ansökningsomgången innebar ett startskott på yrkeshögskolans expansion. Av 1 208 ansökningar beviljades 525 nya utbildningar. Det innebar en beviljandegrad på 43%, vilket är den högsta någonsin. Dessutom ökade antalet utbildningsplatser i samtliga län. Även antalet distansutbildningar ökade.

– Yrkeshögskolans goda resultat gör att det idag finns ett brett stöd att utöka antalet utbildningar och platser. Det här är en utbildningsform för framtiden och den kommer att fortsätta att växa, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson.

Antalet årsplatser kommer under expansionen att öka med ca 45 procent till 2022, från ca 30 000 till 44 000 årsplatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125