23948sdkhjf

Fiskarheden storsatsar

Gör stora investeringar i såglinjen.

I ett första steg installerar Fiskarheden ett nytt styrsystem, för att sedan göra en total ombyggnad av såglinjen. Liksom tidigare kommer man att satsa på bandsågsteknik, från USNR i Söderhamn. Sammanlagt handlar det om en affär på drygt 60 miljoner kronor som ska ge en fyrtioprocentig ökning av kapaciteten.

Nuvarande reducerbandsåglinje som tjänat i snart 20 år byggs om till en modern höghastighetslinje med fyrsidig reducering innan första såg. Med fyrskurna block kan hastigheten ökas tack vare minskad skärhöjd. Detta ger även mer likformiga sidobrädor vilket tillåter ett högre flöde genom kantautomaterna.

Samtliga bandsågar får ställbara bladledare, höghastighetsbandhjul och USNRs patenterade CAR-matarverk för högsta precision och måttstabilitet. Stocktagande såg utrustas med samma matarverk som sitter i flaggskeppet Logmaster HPS. Innan denna såg placeras en nyutvecklad variant av stockinmatare LogPos S4. All stock- och blockrundvridning sker kontrollerat i fyra stycken rundvridare 750E.

Under projekteringen har målet varit att ta fram en väldimensionerad linje som tar hänsyn till motoreffekter, utväxlingar och mekanik för maximalt flöde och tillgänglighet.

Fiskarheden har gjort sig kända för att våga investera för framtiden. Under hösten 2017 togs en ny Catech kantautomat från i drift, även den från USNR. I januari presenterade man planerna på att installera en röntgenskanner för stockar med tillhörande optimeringssystem. Med den nya ombyggnaden får man en avancerad sönderdelningslinje för maximalt utbyte ur den högkvalitativa råvara som regionen erbjuder.

Utöver detta bygger Fiskarheden även ett helt nytt timmerintag, investerar i vankantsskanner i råsorteringen samt kamerasortering i justerverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094