23948sdkhjf

VIndkrafttorn visar styrka

Granträ ska ge fler och högre torn

Vindkrafttorn som är billigare, högre och lättare att transportera kan innebära en effektivare och mer spridd vindkraft. Sektionerade torn av granträ går lättare att transportera på vägarna och underlättare för vindkraftindustrin att placera vindkraftverk på lämpliga platser. Högre torn har fördelar både i skogsmiljö och för att det generellt blåser jämnare på hög höjd.

Otto Lundman, vd och medgrundare vid tillverkaren Modvion, menar även att trätorn för vindkraft kan bidra till att visa vad trä kan klara generellt. Det framhöll han vid sitt framträdande vid Trä & Teknik-mässan.

– Vi brukar påpeka att trä kan betraktas som en form av naturlig kolfiber, och det vet alla hur starkt det kan bli. Vi behöver bygga mycket mer i trä för klimatets skull, och det är viktigt att visa att trä klarar även stora byggnader som utsätts för stark belastning.

Modvion är i färd med att slutföra förnhandlingarna kring sitt första kommersiella torn som ska levereras om två år, 2020. På grund av att det inte är färdigförhandlat vill han inte säga var tornet ska stå.

– Men redan nästa år har vi en modell med 30 meters höjd i Göteborgs inre skärgård, säger Otto Lundman.

Modvion är en startupföretag vid Chalmers, och har utvecklat tornkonstruktionen i samarbete även med Moelven Töreboda, Pretec, Skellefteå Kraft och Rise.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109