23948sdkhjf

Metoden som ger kvalitetsförbättring

Mätdata från tidigare avverkade skogar ska göra det lättare att få en prognos över skog som ska avverkas. Den nya metoden har redan börjat avvändas av flera skogsföretag.
Skogforsk har tillsammans med Södra, Sveaskog och SCA tagit fram en ny metod som ska göra det lättare att planera avverkningar och transporter. Syftet är att i högre grad avverka skogar som ger de bästa möjliga produkterna eller stockarna för industrin.

På registrerad data
Den nya utvecklade metoden för utbytesberäkning kallas imputering och innebär kortfattat att skogsägaren eller skogsföretaget gör en prognos över antalet timmer det blir av en skog vid avverkning.

– Beräkningen görs på registrerad data från liknade avverkningar i skogsområdet, säger Johan J Möller, forskare på Skogforsk, till Skog Supply.

Det är också ett verktyg för att kunna leverera det sågverken vill ha, eftersom kunder numera vill ha specifika detaljer på veckoleveranserna.

– Det innebär att en skog kan mätas med till exempel laser och sedan görs detta om till produkter som man säljer till industrin, säger Johan J Möller.

Blir säkrare prognoser
Han berättar att de företag som kommit längst i användningen av den nya modellen är Södra och Sveaskog, men att Stora Enso och SCA har också börjat implementera den.

Enligt Johan Möller kommer utvecklingen leda till säkrare prognoser som i sin tur ger effektivare styrning av avverkning, bättre underlag för transporter och bättre anpassade produkter för industrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093