23948sdkhjf

Arkitekturpris till Derome

Seger för moderna hus med rötter

När årets vinnare av Kungsbacka kommuns arkitekturpris utsågs vann Derome Mark & Bostad tillsammans med arkitektbyrån Liljewalls i kategorin Bostadshus. Husen som tilltalade juryns öga var röda enplanshus i Deromes nya kvarter Seglarängen i Sandlyckan, Kullavik.

De rödmålade enplanshusen påminner om kringbyggda gårdar utmed Hallandskusten. Husen är byggda i vinkel som, tillsammans med omgivande hus och komplementbyggnader, skapar privata och vindskyddade gårdar. Det traditionella gårdshusets planlösning är uppdelad mellan en privat del och en mer offentlig.

Det är allmänheten som har nominerat förslag på kandidater till priset och som sedan även har röstat fram vinnarna. Juryns uppgift har varit att välja ut de sex tävlande bidragen. Juryns motivering till bostadshusen i Sandlyckan lyder:

Som en del i en helhet har arkitekten skapat en modern hustyp med släktskap till traditionell arkitektur i volymer, färg och materialval.”

Övriga tävlade var byggnader skapade av arkitektbyråerna Krook & Tjäder, Susanne Wikskal, Landskapsgruppen, What! Arkitektur och Tengbom. Derome och Liljewalls bidrag fick 51 procent av rösterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078