23948sdkhjf

Svagt bostadsbyggande oroar träindustrin

En kraftig minskning av antalet sökta och beviljade bygglov för bostäder skapar oro i träindustrin.

Bostadsbyggandet och nyproduktionen går ner, vilket vi sett i siffror de senaste månaderna och har oro för. Den senaste tidens sökta bygglov förstärker nu bilden. Nedgången är tydligast i Stockholm, men även Göteborg och Malmö visar på en svagare marknad. Om nyproduktionen fortsätter att hotas – inte minst på grund av tuffa finansiella förutsättningar, såsom skärpta amorteringskrav – påverkar det hela trä- och möbelindustrin, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, TMF.

När TMF nu presenterar den senaste statistiken över bostadsbyggandet är nedgången i bostadsbyggandet märkbar, men än mer oroande är en 40-procentig nedgång vad gäller sökta bygglov.

Byggloven är en tidig indikator i affärscykeln när det gäller bygginvesteringar och i sin marknadsrapport konstaterar TMF att ”situationen är värre än vad tillväxtkurvor och indikatorer visar”.

Enligt de färska siffrorna påbörjades 6 600 småhus första halvåret 2018, en minskning med fyra procent jämfört med samma period 2017. Betydligt värre är det då på bygglovssidan. Under årets sex första månader beviljades bygglov för 25 612 lägenheter enligt SCB, en minskning med 40 procent jämfört med samma period 2017.

Av de beviljade byggloven minskade andelen småhus med 23 procent medan lägenheter i flerbostadshus minskat med 48 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078